> Shop
Contact
Las_Tig: Een fiets die gelast wordt in detentie en waarmee de gedetineerde zijn lasdiploma kan behalen. TURVER: Een stift met inkt gemaakt van humuszuur onttrokken uit de veengronden. VEENHUISJES: Kaarsen naar model van verschillende huizen van vader en zoon Metzelaar, de architecten die Veenhuizen ontworpen. SamenWerkt: Een kartonnen bouwpakket van twee vrachtwagens; een grote een kleine, die gedetineerde vaders tijdens het bezoek van hun kinderen samen in elkaar kunnen zetten. The White Building: een creatief re-integratie programma voor gedetineerden in de laatste fase van hun detentie.
Collectie Veenhuizen is een collectie van systemen, methodes, projecten en producten die hun oorsprong vinden in het bijzondere gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe.
Kunstenaar en initiatiefnemer Irene Fortuyn is de drijvende kracht achter de collectie, zij begeleid samen met het team van stichting KETTER&Co de ontwerpers die verbonden zijn aan Collectie Veenhuizen. Jonge ontwerpers, afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven verdiepen zich in de geschiedenis, de toekomst en het huidige Veenhuizen. Daarnaast reageert Collectie Veenhuizen op ontwikkelingen in Drenthe en daarbuiten, en is het team bezig met het opstarten van een onderzoek naar het unieke detentieklimaat in de gevangenis in Veenhuizen.
Het landschap, de sociaal maatschappelijke geschiedenis van maakbaarheid en armoedebestrijding, de ambachten uit het verleden of het leven in detentie zijn allemaal inspiratiebronnen voor de ontwerpers en voor Collectie Veenhuizen. De ontwerpen die door Collectie Veenhuizen ontwikkeld worden zijn producten, systemen, methodes en ervaringen waaraan verhalen, die eigen zijn aan Veenhuizen, ten grondslag liggen. Vaak zijn de verhalen uit Veenhuizen ook toepasbaar en inspirerend voor heel Nederland en ver daarbuiten.
Waar het kan, worden producten van Collectie Veenhuizen ontwikkeld en geproduceerd in detentie en organiseert Collectie Veenhuizen Meester-Gezel workshops om gedetineerden de verfijnde vaardigheden te leren die nodig zijn om de producten te produceren. Het individuele vakmanschap wordt ontwikkeld en tot uitdrukking gebracht en daarmee wordt de eigenwaarde en het respect voor de cultuur en geschiedenis van de maker vergroot. De productie in de werkplaatsen krijgt zo een gezicht en verbindt het leven in gevangenschap met het leven daarbuiten en daarna. De ontmoeting tussen gedetineerden en jonge ontwerpers is voor beide partijen een verrijking.
Collectie Veenhuizen verbindt de werelden van justitie, cultuur en onderwijs en stimuleert ontmoetingen tussen mensen die elkaar normaliter niet zomaar tegen zouden komen.
Over Veenhuizen
Veenhuizen, onderdeel van gemeente Noordenveld in Drenthe, is een fenomeen: de voormalige pauperkolonie en later het gevangenisdorp kreeg met de boeken Het Pauperparadijs (Suzanna Jansen) en Koloniekak (Mariet Meester) landelijke bekendheid. De oprichting van De Maatschappij van Weldadigheid begin 19e eeuw was een ambitieuze poging om de armoede in Nederland te bestrijden. Samen met de andere Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord, Ommerschans, Wortel en Merksplas) is Veenhuizen genomineerd voor een plaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
In Veenhuizen zijn nog altijd twee functionerende gevangenissen met een goed uitgeruste gevangeniswerkplaats waar gedetineerden werken. Veenhuizen is een plaats waar al meer dan 200 jaar veel ruimte is voor sociaal experiment. Dat is nog steeds terug te vinden in het de mentaliteit van bewoners en gevangenispersoneel.
De actuele ontwikkelingen met betrekking tot de penitentiaire inrichting, de uitbreiding van de toeristische en culturele activiteiten en de toenemende bedrijvigheid maken dat Veenhuizen zich blijft ontwikkelen.
Collectie Veenhuizen is een project van stichting KETTER&Co
Collectie Veenhuizen komt voort uit de samenwerking tussen Provincie Drenthe, Gemeente Noordenveld, Penitentiaire Inrichting Veenhuizen en Design Academy Eindhoven, geïnitieerd door KETTER&Co. Collectie Veenhuizen wordt ondersteund door Stichting Niemeijer Fonds, Bank Giro Loterij Fonds, Provincie Drenthe.